Tag: 6 Şubat depremleri

• 11 ilden 11 gazeteci anlatıyor: İki yıl oldu, depremin yaraları hâlâ sarılamadı

11 ilden 11 gazeteci anlatıyor: İki yıl oldu, depremin yaraları hâlâ sarılamadı

6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde, yıkım yaşanan 11 ilden 11 gazeteciyle konuştuk. Yerel medyanın çoğu çalışanı bu zor süreçte ya mesleği bıraktı ya da ayakta kalmak için eskisinden bile zor şartlarda gazetecilik yapmaya çalışıyor. Yıkımın büyük olduğu illerde reklam veren sayısının azalması, artan kiralar ve bitmeyen internet kesintileri gibi birçok sorun bugün de dile getiriliyor.

Devamını oku

• 6 Şubat depremlerinin yıldönümü: Yıkılan bir şehirde gazeteciliğin 2024 manzarası

6 Şubat depremlerinin yıldönümü: Yıkılan bir şehirde gazeteciliğin 2024 manzarası

11 ilde 50 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinde, en az 32 gazeteci ve medya çalışanını yitirmiştik. Türkiye’yi yasa boğan felâketin ilk yıldönümünde, depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş ve fayın diğer ucundaki Hatay ile birlikte en büyük hasarı alan 3 ilden biri olan Adıyaman’a gidiyoruz. Ömer Karakuş, hâlâ konteynırlarda az sayıda personelle haberciliği

Devamını oku

• Google açıkladı: Dünyada yılın en çok aranan haberlerinde Türkiye’deki deprem 3. sırada

Google açıkladı: Dünyada yılın en çok aranan haberlerinde Türkiye’deki deprem 3. sırada

2023’te tüm dünyada en çok Google kullanıcısının aradığı haber konuları listesinde 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremleri 3. sırada yer aldı. Her yıl sonunda olduğu gibi 2023 için de Google Trends verileri açıklandı. Tüm dünyada en çok yapılan aramalar listesinde haber kategorisinde zirvede, bugün itibarıyla en az 68 gazetecinin katledildiği İsrail-Gazze savaşı yer aldı. İkinci

Devamını oku

• Depremin simge fotoğrafının öyküsü: “İlk defa gözlerim dolarak fotoğraf çektim”

Depremin simge fotoğrafının öyküsü: “İlk defa gözlerim dolarak fotoğraf çektim”

11 ilde 50 binden fazla can alan 6 Şubat depremlerinin 200. gününde, simgeselleşen bir haber fotoğrafının trajik öyküsünü aktarıyoruz. AFP foto muhabiri Adem Altan, depremin ikinci günü Kahramanmaraş’taki Ebrar Sitesi’nin enkazında görmüştü Mesut Hançer’i… Travma yaşayan babayı, enkaz altında cansız yatan 15 yaşındaki kızı Irmak Leyla’nın elini tutarken gösteren fotoğraf, Türkiye’nin yanı sıra dünya medyasında

Devamını oku

• Tam 77 gün oldu: Depremlerden sonra hızla yayılan yağma haberleri fikri takip bekliyor

Tam 77 gün oldu: Depremlerden sonra hızla yayılan yağma haberleri fikri takip bekliyor

6 Şubat depremlerinin ardından hırsızlık ve yağma konulu 1 milyon 300 bini aşkın içerik internette paylaşıldı. Hâlâ yayında olan birçok haberin asılsız, yağmacılıkla suçlanan bazı vatandaşların masum olduğu ortaya çıktı. O günlerde yayılan iddialar şimdi fikri takip bekliyor. Konuştuğumuz uzmanlar, bu gibi durumlarda yağma iddialarının nasıl haberleştirilmesi gerektiğini anlattı. 6 Şubat 2023’te 11 ilde onbinlerce

Devamını oku

• Afet bölgesindeki 11 ilden 105 web sitesini inceledik: Haber üretimi deprem sonrası %54 azaldı

Afet bölgesindeki 11 ilden 105 web sitesini inceledik: Haber üretimi deprem sonrası %54 azaldı

Türkiye’yi sarsan 6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen 11 ilde yayın yapan yerel haber sitelerini inceledik. 105 sitenin depremden bir önceki ve bir sonraki hafta yayımladığı haber sayısını karşılaştırdık. Depremden en çok etkilenen Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta en az 26 haber sitesinin yayını tamamen durdu. Çok az haber yayımlayabilen siteler de sayılırsa 11 ilde bu

Devamını oku

• IPI heyeti: Deprem bölgesinde gazeteciliği dayanışmayla yeniden kuralım

IPI heyeti: Deprem bölgesinde gazeteciliği dayanışmayla yeniden kuralım

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) heyeti, deprem bölgesini ziyaret ettikten sonra uluslararası gazetecilik topluluğuna seslendi: “IPI’ın küresel ağını, yıkılan bölgede yerel gazeteciliğin yeniden inşasında Türkiye’deki meslektaşlarına yardım etmek için dayanışmada bulunmaya çağırıyoruz.” Kurulduğu 1950 yılından bu yana dünyada ve Türkiye’de basın özgürlüğü ile nitelikliği gazeteciliği geliştirmek için çalışan Viyana merkezli Uluslarararası Basın Enstitüsü, geçen hafta Adana

Devamını oku

• “Bir gazeteci olarak kendimi biraz da bu yüzden hayatta tutmaya çalışıyorum”

“Bir gazeteci olarak kendimi biraz da bu yüzden hayatta tutmaya çalışıyorum”

Antakyalı gazeteci Tamer Yazar, 6 Şubat’taki ilk büyük depremde ağır hasar alan evinde ölümden döndü. Ailesini enkazdan kurtarırken yaralandı. Memleketinden göç etmek zorunda kalan yüzbinlerin arasına katıldı. Şimdi Ankara’da, kendi deyişiyle “dağılanları toplamaya çalışıyor.” Tamer Yazar, Journo için kaleme aldığı alttaki satırlarda, “yaşananlardan” ziyade bölge halkına “yaşatılanlara” dair gazetecilik soruları sormaya devam ettiğini vurguluyor. Mesela,

Devamını oku

• Deprem bölgesinde video habercilik: Pratik bilgiler, alınması gereken önlemler

Deprem bölgesinde video habercilik: Pratik bilgiler, alınması gereken önlemler

Ulusal ve uluslararası medya için 9 yıldır video haberler ve belgeseller üreten Neyran Elden, 6 Şubat depremleri sonrasında yaklaşık 3 hafta boyunca afet bölgesinde görev yaptı. BBC Türkçe’de yayımlanan video araştırması 2020’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Başarı Ödülü’nü alan Elden, video odaklı deprem haberciliğine dair pratik bilgileri Journo takipçileriyle paylaşıyor: 6 Şubat sabahı deprem haberini alır

Devamını oku

• Gazeteciler anlatıyor: Molozun içinden bir elin belirdiğini gördüm, psikolojik olarak hâlâ sallanıyorum

Gazeteciler anlatıyor: Molozun içinden bir elin belirdiğini gördüm, psikolojik olarak hâlâ sallanıyorum

Türkiye’yi sarsan iki büyük depremin ardından afet bölgesindeki 10 ilde görev yapan gazetecilerin izlenimlerini ve deneyimlerini aktaracağımız “Deprem Haberciliği” yazı dizisinin ilk bölümünde, ilk sarsıntının merkez üssü olan Gaziantep’teyiz.* Gaziantep 27 gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Leyla Özekşi Polat, İhlas Haber Ajansı muhabiri Lider Ongun, Narkoz Haber gazetesinin İmtiyaz Sahibi Mezine Sırakaya ve Güney’in Sesi gazetesinin

Devamını oku